Selasa, 31 Mac 2015

KETAM BERSOS CILI DAN SOS TOMATO RESIPI


Bahan-bahannya :
● 2 ekor ketam
● 250 gm sos tomato
● 250 gm sos cili
● 125 gm cili kering (dikisar)
● 3 biji bawang besar (dimayang)
● 3 ulas bawang putih (dimayang)
● 2 cm halia muda (dimayang)
● Sedikit santan pekat
● Sedikit gula
● Garam secukup rasa
● Sedikit daun bawang
● Minyak untuk menggoreng

Cara memasaknya :
1. Panaskan minyak. Goreng ketam separuh masak. Angkat dan toskan.

2. Kurangkan minyak lebihan menggoreng ketam tadi. Tumis cili kering bersama bawang putih, halia dan bawang besar hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sedikit air. Setelah mendidih, masukkan sedikit garam dan gula.

3. Akhir sekali masukkan ketam dan daun bawang. Kacau seketika dan angkat.

Sekian,Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan