Rabu, 1 April 2015

AYAM MASAK SOS TIRAM RESIPI


Bahan-bahan

1. 4-6 ketul Ayam 
2. 2 sudu Sos Tiram
3. Gula
4. Garam (optional)
5. ½ inci Halia- dihiris
6. 3 biji Bawang Merah - ditumbuk
7. 1 biji Bawang Besar - dihiris
8. 2 ulas Bawang Putih - ditumbuk
9. Kiub Pati Ayam
10. Lada
11. Bunga Lawang, Kayu Manis, Cengkih

Cara Memasak:

1. Tumiskan bawang merah, bawang putih,halia, lada yang dah dihiris ke dalam minyak panas.
2. Masukkan kiub pati ayam & rempah-rempah seperti bunga lawang, kayu manis & cengkih ke dalam tumisan.
3. Bila dah naik bau, masukkan sos tiram. Kacau hingga rata.
4. Masukkan ayam, bawang besar & gaulkan. Tutup kuali dengan penutup supaya ayam cepat masak & kuah terhasil daripada proses pengewapan tersebut.
5. Biarkan beberapa minit. Masukkan gula & garam secukup rasa.
6. Tutup balik kuali & biarkan sehingga ayam betul-betul masak.


Sekian,Selamat mencuba.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan